Criţ/Deutschkreuz se află lângă oraşul Rupea (Reps) în judeţul Braşov între cele două centre turistice şi industriale Sighişoara (Schäßburg) şi Braşov (Kronstadt).
Saşii din Transilvania au fost majoritari timp de mai multe decenii. În anul 1977, 409 de locuitori din 729 au fost germani.
Extras din prima lege şcolara rurală din Transilvania * formulată în 1593 în Criţ (Deutschkreuz).Acest document este unul dintre cele mai valoroase din istorie!
Se vede o pagină din cea mai veche lege de şcolarizare rurală din Transilvania, care a fost scrisă şi întocmită în Criţ/ Deutschkreuz.
Legea şcolarizării rurale din Criţ / Deutschkreuz
Legea şcolarizării rurale din Criţ din 1593 scrisă de preotul Laurentio Kusch, iar apoi adaptată de preotul Johannes Noser, este cea mai veche lege săsească de şcolarizare rurală şi a fost valabilă „până târziu în secolul al-18-lea” (Friedrich Teutsch) în Criţ/ Deutschkreuz şi apoi preluată şi de comunităţile învecinate din Cloaşterf. După ce aproape toate şcolile germane din Transilvania au fost evanghelice, nu ne miră faptul că preoţii vremii din Criţ/Deutschkreuz doreau să-i educe pe copii de mici în spirit creştin. Astfel, deja în anul 1427 preotul vremii, Dominus Nicolaus a decis să construiască o şcoală în Criţ/Deutschkreuz.
În anul 1500 la această şcoală preda deja directorul ei, iar în 1532 s-a alăturat şi un învăţător. Astfel, nu este de mirare că în 1593 a fost nevoie de o lege de şcolarizare care să reglementeze viaţa de la şcoală, viaţa publică şi cea privată. Legea şcolarizării din Criţ – Deutschkreuz a intrat acum 413 ani în istoria saşilor din Transilvania. Este pe departe cea mai interesantă lege a şcolarizării rurale şi arată cât de important era studiul filologiei, interesul pentru limbile vechi, conţinutul transmis de acestea şi influenţele pe care le-au avut asupra şcolii rurale. Se poate dovedi că „absolvenţii” şcolii rurale au urmat direct studii universitare. În data de 21 octombrie 2006 această lege a fost prezentată pentru prima dată publicului în Herzogenauerach. Cartea „Deutschkreuzer Schulrecht” nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă. Johann Imrich, presedinte HOG Criţ -Deutsch-Kreuz .
Criţ a aparţinut în perioada medievală, alături de alte nouă comunităţi săseşti din Transilvania, Abaţiei Cârţa. Mănăstirea Cârţa este o fostă abţie cisterciană din Transilvania. Mănăstirea a fost fondată în anul 1202, mănăstire filială cu Mănăstirea Igriş. Abaţia Cârţa a primit la început un aşezământ pe malul stâng al Oltului – aşa numitul terram exemtam de Blaccis şi a primit sprijinul mai multor sate din împrejurimi. Mai mult decât atât, abaţia s-a implicat foarte activ în colonizarea spaţiului nelocuit între Scaunul Sighişoara şi Scaunul Rupea. Cu sprijinul abaţiei s-au consolidat şi satele Criţ (Deutschkreuz), Carţa (Kerz), Cloaşterf (Klosdorf) şi Meşendorf (Meschendorf). În acest mod mănăstirile s-au implicat în colonizarea pământului regesc, acţiune tipică ordinului de a se implica în dezvoltarea zonelor puţin exploatate. Coloniştii aduşi pentru această sarcină proveneau, pe lângă cei din spaţiul german (a se vedea sasii din Transilvania) probabil din Flandra şi unii chiar şi din nord- estul Franţei.
Un alt cadou care a dus la îmbogăţirea mănăstirii a fost primirea localităţilor Feldioara (Marienburg),Prejmer (Tartlau), Harman (Honigberg), Sînpetru (Petersberg) din Ţara Bârsei (Burzenland) în perioada 1240 de către Regele Bela al-IV-lea după retragerea ordinulul german.
Cateva dintre obiectivele de neratat din jurul satului Crit sunt : Sighisoara, Saschiz, Cetatea Rupea si Lacul de Smarald.
1.Sighisoara
Cetatea Sighişoara, considerată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, dar şi cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania, cel mai atrăgător şi mai complet ansamblu urban medieval din România, devenit patrimoniu mondial al UNESCO din anul 1999. De vizitat in Sighisoara: https://www.alohotels.ro/blog/sighisoara-locuri-de-vizitat-recomandari-hoteluri-cazare
2.Saschiz

Micuta comuna Saschiz aflata la poalele unor dealuri impadurite din judetul Mures abunda de istorie, cultura si traditie mureseana; aerul medieval simtindu-se inca la Saschiz. Inca de la inceput comuna s-a dezvoltat insa destul de repede, spun istoricii, Saschiz-ul fiind cunoscut drept un oras cu multe bresle – cizmari, olari, zugravi, tamplari – celebru pentru ceramica sa, smaltuita de obicei in verde.
Comuna era pe vremuri una dintre cele mai bogate localitati sasesti: la acea vreme existau deja scoli, un spital, o baie comunala si judecatorie. In prezent, comuna are putin peste 2.000 de locuitori, din care aproape 70 sunt sasi, majoritatea persoane in varsta. https://blog.travelminit.ro/comuna-saschiz-satul-din-transilvania-care-pare-rupt-din-rai/
3.Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este situata in localitatea Rupea din judetul Brasov pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. Cetatea Rupea a fost ridicata pe ruinele unor cetati mult mai vechi, inca de pe timpul dacilor numita Rumidava. fiind pe o pozitia inalta, de pe dealul Cohalmului, iti ofera o priveliste pana pe Podisului Tarnavelor si o transforma intr-o locatie strategica de invidiat.
Orasul Rupea este situat la jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara, in partea de nord a judetului Brasov si este singurul oras din aceasta zona. In decursul istoriei, cetatea Rupea a constituit un loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi in fata repetatelor asedii ale turcilor si tatarilor. https://zigzagprinromania.com/blog/cetatea-rupea/
4.Lacul de Smarald

În comuna Racoș, jud. Brașov, găsești la o aruncătură de băț unul de altul, 3 locuri grozave pe care le poți explora într-o după amiază de vară. E vorba de Vulcanul Racoș, Lacul de Smarald și Coloanele de bazalt, toate minuni impresionante ale naturii. http://blogulmeudecalator.ro/lacul-de-smarald-vulcanul-stins-si-coloanele-de-bazalt-din-racos/